mozzarella

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

najlepsza mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd wobec tego wziąć pionierski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – naprawdę warto dopłacić i radować się pysznym smakiem.