Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. bianca Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film